KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Co robić z dzieckiem w domu

Co robić z dzieckiem w domu? – pomysły na zabawy

  • Układać puzzle
  • Zagrać w warcaby, szachy i dostępne w domu gry planszowe
  • Stworzyć własną grę planszową
  • Bawić się w kalambury
  • Bawić się w skojarzenia
  • Bawić się w „Ciepło-zimno”
  • Czytać książki
  • Ugotować razem obiad, wspólnie zaplanować menu
  • Upiec i ozdobić ciasteczka
  • Zrobić pizzę, każdy z wybranymi przez siebie składnikami
  • Zrobić figurki z warzyw a potem je schrupać
  • Zrobić frytki z jabłek i je zjeść
  • Zrobić pyszny kolorowy deser
  • Zagrać w zgadywanie smaków
  • Zrobić sałatkę, szaszłyki owocowe
  • Bawić się w restaurację
  • Bawić się w sklep
  • Zabawa w szpital
  • Zabawa w fryzjera, kosmetyczkę
  • Bawić się w pocztę
  • Zabawa w piknik, w domu
  • Pobawić się w teatrzyk
  • Uszyć prostą zabawkę poduszkę
  • Robić kukiełki ze skarpet, rękawiczek, a potem zabawa w teatrzyk kukiełkowy
  • Zrobić pokaz mody
  • Urządzić talent show
  • Zrobić pokaz zabawek
  • Zrobić sobie sesję fotograficzną z gadżetami
  • Zbudować namiot z kocy i poduszek
  • Zrobić seans filmowo-bajkowy z popcornem
  • Zrobić pidżama party
  • Nagrywać filmiki w aplikacji Boomerang – mega frajda dla dzieci
  • Nagrywać się na dyktrafon
  • Ułożyć zamek z klocków
  • Zrobić konkurs na największą wieżę z klocków
  • Bawić się w przykręcanie śrubek
  • Zbudować domki z kart
  • Zrobić samodzielnie instrumenty muzyczne i urządzić koncert
  • Bawić się w karaoke
  • Urządzić disco
  • Urządzić bal przebierańców
  • Zrobić wycinankę ze starych gazet
  • Wycinać z kartonu samochody, ludziki, dowolne kształty-  kolorowanie, dekorowanie ich
  • Wycinać z filcu, brystolu elementy w kształcie jedzenia, zwierzątek itp.
  • Orgiami
  • Robić pieczątki z ziemniaka, buraka itp.
  • Zrobić odciski, lepić z masy solnej
  • Zrobić obrazki z odbić dłoni
  • Zrobić prezent dla babci i dziadka
  • Zrobić z pudełka po butach ozdobną skrzynkę na skarby
  • Malować obrazki na płaskich kamieniach lub krążkach z drewna
  • Zrobić domek, samochód, rakietę z wielkiego kartonowego pudła
  • Zrobić akwarium i rybki z kartonu
  • Zrobić koronę, kapelusz z tektury i ozdobić dostępnymi w domu materiałami
  • Zrobić z plasteliny i kolorowo udekorować babeczki
  • Zrobić pompony z włóczki
  • Malować twarze (specjalnymi farbami)
  • Namalować wielki plakat
  • Zrobić ozdoby do pokoju dziecięcego
  • Zrobić obrazki za pomocą gąbki
  • Strzelać folią bąbelkową
  • Zrobić zakładki do książki
  • Robić biżuterię, np. rzemyka, koralików
  • Bawić się w „Kto najdłużej wytrzyma…”
  • Zabawa w „Przynieś mi…”
  • Bawić się w robienie czynności na czas, np. sprzątanie pokoju
  • Zabawa w obrazki i słówka po angielsku
  • Bawić się w zamianę ról
  • Zasadzić kiełki, fasolę, cebulę itp. na parapecie i obserwować jej wzrost
  • Założyć ogródek w słoiku z dostępnych w domu roślin, pielęgnować z rodzicami
  • Podchody w domu
  • Bawić się w chowanego
  • Zabawa w ciuciubabkę
  • Zabawa w „Raz dwa trzy baba Jaga patrzy”
  • Zgadywanki z zamkniętymi oczami „Co to za przedmiot”
  • Urządzić rodzinny teleturniej
  • Odkrywać cienie
  • Robić proste eksperymenty naukowe
  • Pompować i wypuszczać balon
  • Robić bańki mydlane
  • Bawić się w naśladowanie odgłosów zwierząt
  • Zrobić wspólnie drzewo genealogiczne
  • Tor przeszkód
  • Zagrać w kręgle z plastikowymi kubeczkami
  • Celować piłeczką do kosz/miseczki
  • Zagrać w minigolfa

Opracowała: Ewa Żurek w oparciu Rodzicowo.pl