KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Jak wzmocnić odporność dziecka?

Sposobów na wzmocnienie odporności dziecka jest wiele, jednak nie wszystkie są skuteczne, a niekiedy zdarza się, że przynoszą odwrotny skutek. W zależności od stanu zdrowia dziecka należy dobrać odpowiednią metodę bądź metody, by wzmocnić odporność, warto skonsultować się wówczas z lekarzem pediatrą lub immunologiem.

1. Prawidłowa dieta jest kluczowym elementem podczas dbania oraz wzmacniania odporności. Bardzo ważne, aby dieta dziecka była zróżnicowana, zbilansowana i bogata w witaminy oraz makro- i mikroelementy. W jadłospisie dziecka powinny się znaleźć: warzywa, owoce, chude mięso, nabiał, ryby, pieczywo wielo- lub pełnoziarniste, ryż oraz kasza. Ważnym również jest to, aby dziecko jadło posiłki regularnie.

2. Odpowiednie nawodnienie organizmu – jeśli organizm jest nawodniony, błony śluzowe nie wysychają, przez co nie przyczepiają się do nich bakterie, grzyby oraz wirusy.

3. Przebywanie na świeżym powietrzu – dziecko powinno wychodzić na zewnątrz przynajmniej raz dziennie. Zarówno podczas ładnej, jaki i brzydkiej pogody, dzięki temu dziecko wzmacnia procesy termoregulacyjne organizmu.

4. Higiena rąk – ważne, aby po spacerze, wizycie w toalecie oraz przed każdym posiłkiem dziecko dokładnie umyło ręce. Zmniejsza to ryzyko wniknięcia patogenów i drobnoustrojów chorobotwórczych do wnętrza organizmu. Tak samo ważne jest, aby dziecko dokładnie myło zęby, minimum dwa razy dziennie.

5. Zdrowy sen – dziecko powinno kłaść się spać codziennie o podobnej porze. Pomieszczenie, w którym śpi powinno być przewietrzone, a temperatura wynosić 18–19℃. Dziecko powinno przesypiać minimum 8 godzin dziennie.

6. Stres - negatywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, w tym na odporność. Rodzice powinni zadbać o to, aby dziecko nie było przeciążone obowiązkami – musi mieć czas na relaks i na zabawę.

7. Konieczna jest również ochrona dzieci przed ekspozycją na czynniki toksyczne, takie jak np. dym tytoniowy.

 

Ewa Żurek w oparciu artykuł lekarza M. Dąbrowskiej hellozdrowie.pl