KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Ekologia dla dzieci - 12 małych kroków

 

Każdy rodzic pragnie tego co najlepsze dla swoich dzieci. Różnimy się jednak w postrzeganiu tego co jest najważniejsze – niekiedy różnice mogą być skrajnie różne. Jedni pragną doskonałej edukacji i są gotowi poświęcić swoje marzenia, aby móc zapłacić za najlepsze szkoły i zajęcia. Inni chcą dać dziecku najdroższe zabawki, najlepsze gadżety i najładniejsze ubrania, gdyż mają poczucie, że to właśnie tego zabrakło im samym w młodości.

Każdy z nas powinien przemyśleć jeszcze inną koncepcję. Spróbujmy podarować im lepszą przyszłość. Bez względu na wyznawany światopogląd każdy rodzic chce, aby dzieci mogły cieszyć się w przyszłości szczęśliwym życiem oraz zdrowiem fizycznym i psychicznym. Zadbajmy więc o czyste plaże, łąki i lasy, oszczędne gospodarowanie zasobami naturalnymi, empatię wobec innych ludzi, zwierząt i roślin.

Oto jedenaście rzeczy, które możemy robić razem z dzieckiem, aby na całe życie zaszczepić mu ekologiczne nawyki i poczucie odpowiedzialności za otaczający nas świat.

1. Segregujmy śmieci – dzisiaj to dobra zabawa, a nawyk zostanie na całe życie.

2. Nazywajmy gatunki roślin i zwierząt – trudno troszczyć się i szanować coś, czego się nie zna.

3. Kupujmy odpowiedzialnie – wiąże się to ze świadomym wybieraniem produktów lokalnych, wytwarzanych etycznie, certyfikowanych, a jeśli się uda może nawet własnej produkcji.

4. Oszczędzajmy wodę i energię elektryczną - to się naprawdę opłaca, nie tylko pod względem ekonomicznym.

5. Uprawiajmy wspólnie rośliny – warzywa, owoce, zioła, kiełki albo kwiaty, w zależności od miejsca jakim dysponujemy.

6. Bierzmy udział w piknikach ekologicznych i innych wydarzeniach o podobnym charakterze – dziecko zyska poczucie, że nasza rodzina nie jest jedyną dla której ekologia jest ważna.

7. Twórzmy zabawki recyklingowe – wycinanki ze ścinków, domki z pustych opakowań, instrumenty z butelek, itp.

8. Ograniczmy używanie plastikowych słomek i sztućców oraz jednorazowej zastawy.

9. Nie kupujmy napojów w plastikowych butelkach –na spacer, do szkoły i pracy naprawdę dużo zdrowiej i korzystniej dla portfela i środowiska jest zabrać wodę w bidonie.

10. Świadomie spędzajmy czas na dworze – nowe technologie skutecznie odciągają dzieci od kontaktu z naturą i ograbiają z czasu.

11. Wyróbmy w sobie nawyk sprzątania – z każdego spaceru wróć z kilkoma zebranymi po drodze śmieciami, to niewiele, ale przysłowie mówi „Ziarnko do ziarnka…”

12. Nie jedźmy po bułki do sklepu 200 metrów od domu samochodem - niech dziecko widzi, że wybierasz rower, spacer, komunikację miejską.

 

Możemy jednak opowiadać dziecku niezliczone historie, pokazywać filmy, pouczać, edukować i wymagać, jednak na nic się to zda, jeżeli swoją postawą i zachowaniem nie pokażemy w praktyce co to znaczy ekologia. Powiedzenie mówi „Lepszy przykład niż najlepszy wykład”. Dziecko uczy się robiąc to, co my robimy. Żadne rozmowy nie zastąpią odpowiedzialnego działania. Podarujmy wszystkim dzieciom na świecie nasze zaangażowanie w tworzenie dla nich lepszego świata. Pozostawmy Ziemię w lepszym stanie niż ją zastaliśmy.

 

Materiał opracowany przez Jacka Maciąga w dużej części na podstawie artykułu Anny Kurowickiej z portalu ulicaekologiczna.pl